×
Jak začít aneb co najdete na drajvingu?

Aby jste mohli hrát na opravdovém golfovém hřišti, je potřeba, osvojit si určité herní dovednosti. Golf můžete trénovat na tzv. drajvingu a následně si jej pak můžete vyzkoušet na golfové akademii (cvičné hřiště, hra bez ZK). Ačkoli se jedná o cvičné plochy, je důležité respektovat určitá pravidla a zvyklosti.


Oblečení

I když se jedná pouze o trénink, je vhodné si obléci plátěné kalhoty (příp. šortky pod kolena) a tričko s límečkem. Určitě ne rifle, tričko bez rukávů nebo kapsáče. Vhodné není ani obuv typu Crox, různé ťapky nebo kristusky. Když pomineme nevhodnost takovéto obuvi, dbejte především na to, aby noha byla v botě pevná a nedošlo ke zranění.


Vybavení

Jestliže s golfem teprve začínáte a zatím si ještě nejste jisti, že je to sport právě pro Vás, žádné hole si prozatím nekupujte. Buď požádejte nějakého Vašeho přítele, jestli by Vám nějaké starší nepůjčil nebo využijte možnosti si je vypůjčit přímo na driving range nebo v resortu (je to běžná služba). Míče jsou většinou vydávány z automatů. Většina z nich funguje na žetony nebo tištěné kódy, které si pořídíte na recepci.




Na co všechno na drajvingu narazíte?


Driving range

označuje plochu, která slouží k tréningu odpalů. Na drivingu je většinou pomocí provazů nebo čar vyznačeno z jakých míst se míče odpalují. Za tuto hranici je přísně zakázáno vstupovat a zdržovat se tam.

Obecně platí, že špatně zasáhnutý míč může trefit osobu, která stojí na stejné rovině jako hráč, který odpaluje. Pro odpálené týčko, které většinou odletí 1-2m je se zvýšenou opatrností většinou dovoleno jít. Další věcí, která je na drivingu zakázána, je i sbírání již jednou odpálených míčů.

Také se informujte, jestli je dovoleno hrát z trávy či pouze z podložek. Pro začátečníky je hraní z podložek jednodušší. Takže pokud začínáte a máte na výběr, rozhodně doporučuji spíše hru z podložky. Podložka by měla být dostatečně velká, abyste na ní mohli pohodlně stát a provést švih. Nedoporučuje se trénovat na malých podložkách, na kterých se umísťuje pouze míček. Výškový rozdíl mezi postavení nohou a polohy míče může být i 2-3 cm oproti normální rovině, což pro trénink není úplně vhodné.


Putting green

Putting green je samozřejmou součástí každého drivingu či resortu. Jedná se o cvičné plochy pro nácvik puttování a v případě, že se nacházíte v resortu, tak slouží i pro získání citu dle momentální rychlosti a stavů greenů. Na putting greenech je zakázáno puttování drivingovými míčky. Při pohybu na greenech se snažte nešlapat do těsné blízkosti jamek (poškodí se sklon) a nerušte svým chováním či hovorem ostatní hráče. Vstup na putting green je dovolen v golfových botách či normálních botách, které nemají výrazný hrubý vzorek podrážky.


Chipping green

Chipping green je plocha určená k nácviku chippů a pitchů. Tzn. přihrávek z těsné blízkosti greenů. I na chippingu je většinou zakázáno trénovat s drivingovými míčky. Tam, kde je to povoleno se očekává, že hráč po svém cvičení své míče posbírá, aby tím neomezoval při tréningu ostatní hráče. V případě zákazu hry drivingovými míči, tento problém logicky odpadá – každý hráč si své dražší míče posbírá automaticky. Jelikož není chipping většinou nijak moc rozlehlý a v jeden okamžik na něm trénuje několik hráčů, je třeba dbát opatrnosti a bezpečnosti.


Bunker

Poslední cvičnou plochou, kterou najdete na drajvingu nebo v resortu je bunker. V bunkru si hráči trénují rány z písku (většinou) na green. V bunkru dbejte zvýšené opatrnosti, protože se jedná o těžší rány a míček ne vždy zasáhnete přesně podle Vašich představ. Mnohdy pak míč vystartuje jiným směrem než jste zamýšleli. Také si dejte pozor na hrubý písek, který může při zásahu očí nebo hlavy zranit Vás nebo jiné trénující hráče. Po ukončení tréninku bunker po sobě uhrabte.