×
Co to jsou ty sociální sítě?

Co to jsou ty sociální sítě a k čemu slouží??

Je mi jasné, že pro hodně lidí je toto úsměvná otázka. I když jsou sociální sítě v dnešní době fenoménem, občas se mě na to někdo zeptá a tak trošku se o tom rozepíšu…


Sociální sítě spojují jednotlivé stránky (chcete-li profily), které si na nich jednotliví uživatelé vytvořili. Na těchto stránkách pak tito uživatelé vytváří příspěvky, sdílí informace z různých webů či informace z jiných stránek uživatelů. Tyto informace pak uživatelé komentují, hodnotí a sdílejí mezi ostatní své spřátelené uživatele. Dochází tak k virálnímu šíření těchto informací.


Mezi nejznámější sítě u nás patří pak:


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Pinterest


Proboha proč je jich tolik?

Protože, každá z těchto sítí slouží trošku k něčemu jinému. Někde jsem četl krátké, ale jednoduché vysvětlení rozdílu mezi těmito sítěmi.


1) Facebook a Instagram

Facebook a Instagram slouží ke stejnému účelu. Facebook vznikl jako první a když v něm začal Google vidět potenciál, vytvořil “něco podobného” ve formě Google+. Jenže úspěch sociálních sítí stojí na počtu uživatelů. Lidé se připojují na sociální sítě, kde mají své přátele. A tam kde je jich málo, tam se prostě nezaregistrují. Každopádně smysl obou těchto sítí je postaven na šíření informací, které se už staly – tzn. na minulosti. Lidé zde sdílejí své zážitky ze života, z dovolených a z různých akcí atp. Mohou k tomu využívat text, fotografie a videa. Facebook a Instagram je hlavně o zábavě.


2) Twitter

Twitter je sociální síť, která u nás není tolik rozšířená. Příspěvkům se říká tweety a jsou omezeny 160 znaky. Smysl Twitteru je postaven na přítomnosti. Většina zpráv je o tom, co právě probíhá. Twitter používají lidé v IT, médiích, politici, hlavy států a všude tam, kde je třeba komentovat aktuální dění. Twitter je o informacích. Tím, že je omezen 160 znaky, je nutné zprávu vystihnout jasně a stručně.


3) Pinterest

Sociální síť Pinterest, slouží jako virtuální nástěnka, na kterou si připnete různé fotografie a obrázky (tzv. piny), ke kterým se budete chtít později vrátit. Tato síť je tedy o budoucnosti. U nás zatím málo rozšířená.


3) LinkedIn

LinkedIn se trošku vymyká všem dříve zmíněným, protože se jedná o profesní sociální síť, na které si uživatelé vytváří profily, kde si následně přidávají a potvrzují různé profesní znalosti a dovednosti. Velice oblíbená v oborech IT a managementu.


Proč jsou sociální sítě tak oblíbené?

  • Lidé se tam chodí bavit, seznamovat, hledat staré známé
  • Na sociálních sítí je spousta zajímavých (aktuálních) informací ze všemožných oborů
  • Lidé si tam doporučují různé zboží, služby a sdílí zkušenosti
  • Jsou dostupné z mobilních zařízení
  • Tvoří výplň volného času


3 mýty o tom, proč nebýt na sociálních sítích


1) Je to zbytečnost, kterou používají hlavně puberťáci.

Toto většinou napíše člověk, který si soc. sítě pořádně nevyzkoušel. Soc. sítě jsou zdrojem různých informací. Záleží na tom, co vás zajímá a co hledáte. Můžete si celý den na Facebooku procházet to, co dělali vaši známí a může to být pro vás ztráta času. Naopak můžete kouknout na Twitter, co se děje ve Vaší oblíbené firmě, co chystá za novinky, na čem právě pracují. V roce 2014 bylo pouze na Facebooku 4,2 mil. českých uživatelů a rozhodně to nebyli jenom puberťáci.


2) Sociální sítě jsou ztráta soukromí

Ano i ne. Je to o tom, jak je používáte a co s kým sdílíte. Budete na Facebook dávat fotografie celé vaší rodiny a sdílet je veřejně nebo je uvidí pouze Vaši blízcí přátele a rodina? Je to na Vás. Mám několik přátel co např. Facebook používají pouze pro chatování.


3) Je to žrout času

Ano i ne. Opět platí to stejné jako u mýtu č.2. Je to váš čas, vaše volba. Nesvádějte to na sociální sítě :-).